Kuiz Ayat Perintah Tahun 6

Kuiz Ayat Perintah Tahun 6 ini dimuatkan melalui Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Semakan. Melalui kurikulum ini, pembelajaran bahasa Melayu lebih menekankan penyataan Standard Kandungan (SK) dan Standard Pembelajaran (SP) yang perlu diketahui dan mampu dilaksanakan oleh murid.

Ayat perintah berfungsi sebagai ayat yang bermaksud suruhan, permintaan, silaan ataupun larangan. Berikut merupakan contoh kata perintah berserta fungsinya:

1. Suruhan – tolong
  2. Permintaan – minta, harap
  3. Silaan – sila, jemput
  4. Larangan – jangan, usah.

Jawab kuiz ayat perintah di bawah.

Rekod Penilaian Kuiz Ayat Perintah Tahun 6

Murid-murid diminta menghantar tangkap layar (screenshot) Penilaian Kuiz Ayat Perintah Tahun 6 kepada guru subjek masing-masing.

Evidens ini penting bagi tujuan semakan dan perekodan guru-guru. Ulang jawab dan buat pembetulan bagi jawapan yang kurang tepat.